
“Schaf het contract voor onbepaalde tijd af”.
Deze maatregel zal een veel kritischer, bewuster en vooral eerlijker houding bewerkstelligen bij zowel medewerker als werkgever. Bovendien past het beter in een samenleving waarin zelfstandigheid en persoonlijk geluk hand in hand gaan.
Lifetime employment komt nog maar zelden voor. Mensen denken zélf na over hun levensloop. De relatie tussen werkgever en werknemer wordt gelukkig steeds minder hiërarchisch. Er is steeds minder behoefte aan “bescherming” en steeds meer aan duidelijkheid.
Bovendien: een arbeidsovereenkomst is helemaal nooit bedoeld voor “onbepaalde” tijd.
Het woord “onbepaald” in een contract geeft aan dat de partijen op dat punt niet in staat zijn tot heldere definitie. Met andere woorden: ze zijn niet in staat op dat punt duidelijkheid te verschaffen. Met andere woorden: het is dus niet mogelijk een goede afspraak te maken. Omdat een contract nu net díe functie heeft: de afspraken duidelijk vastleggen, is dus ieder contract waarin het woord “onbepaald” staat een conflictgarantie voor de toekomst. Alleen prettig voor juristen.
Deze conflicten kosten uiteraard heel veel tijd, geld, ergernis, energie en wellicht het meest ernstig: het maakt van samenwerkende partijen (werkgevers en werknemers) tegenstanders en voedt vooroordelen over en weer.
Wanneer we vanaf vandaag in ieder arbeidscontract vastleggen voor hoelang het aangegaan wordt en onder welke (financiële) voorwaarden het ontbonden kan worden, is dit probleem opgelost.
Een ander belangrijk voordeel zal zijn dat bedrijven en werknemers wérkelijk met elkaar zullen gaan evalueren omdat daar nu aan beide zijden een echte behoefte aan is. Functioneringsgesprekken en beoordelingsgesprekken zullen dus daadwerkelijk plaatsvinden, echt inhoud krijgen en door beide partijen serieus genomen worden. De winst die daaruit voortvloeit zal ongekend zijn.
Bent u het grondig met mij (on)eens? Laat me weten waarom en maak me wijzer. Dankie daarvoor!
Peter ter Haak
Deze column schreef ik reeds in 2007 in het Financieel Dagblad.
Ondertussen kennen we de term duurzame inzetbaarheid en hebben we met een aantal organisaties nadrukkelijk de tijd “bepaald” in hun contracten, gekoppeld aan een resultaatgericht leertraject. En niet zonder succes! Hoe dat werkt(e)? Stuur een berichtje en ik vertel het graag!
Sorry, the comment form is closed at this time.