
Pas op voor methodereligie
Geloof jij in de een theorie, aanpak of methode?
Dan is het oppassen geblazen!
Misschien heb je recent een training gevolgd of cursus gehad en daar een methode of een model leren gebruiken. Of een boek gelezen met dé oplossing. Gebruik dan vooral de kennis en ervaring die je ermee opgedaan hebt en gebruik wat jij kunt gebruiken. Maar vertrouw vooral op jezelf.
Modellen en methodes geven ons houvast bij het begrijpen van de werkelijkheid. Ze maken het ook gemakkelijker om met elkaar over de werkelijkheid te praten. Handig en nuttig. Echter: modellen en methodes zijn niet de werkelijkheid!
Dat laatste lijken sommige trainers en consultants -met in hun kielzog hun klanten (cursisten)- nog weleens te vergeten. De werkelijkheid is complex en weerbarstig. En iedere keer wanneer iemand een theorie heeft bedacht over hoe de werkelijkheid werkt, blijkt die niet volledig te zijn. Hij blijkt in de praktijk simpelweg niet altijd te werken.
Wees dus beducht voor methodes en modellen die gegarandeerd succes opleveren. Gelukkig bestaan ze niet. We weten tenslotte nooit helemaal zeker van tevoren of iets gaat werken…
Maar ja, als leidinggevende manager ben je ook maar een mens. Zo’n methode geeft veiligheid en zekerheid en maakt dat wat jij bedoelt precies duidelijk en zo herkenbaar… En bovendien: als nu de gekozen aanpak niet werkt, kunnen we de methode tenminste een deel van de schuld geven. Ook wel prettig.
Veel managers vertrouwen behoorlijk op hun methode, soms hebben ze ‘m zelf ontwikkeld en worden erin bevestigd en gesteund door een consultant, adviseur, bureau of trainer. Ze zijn er als het ware in gaan geloven….
Echter, vergeet niet dat de meeste managers worden betaald om beslissingen te nemen in bijzondere, unieke situaties. Geen standaard dus, want dat kan de computer ook. Welke aanpak dan het best past vraagt om zelf nadenken en zelf beslissen. Dit betekent ook zelf fouten maken.
Dus; ken de methodes, verdiep je erin en doe er je voordeel mee, maar vertrouw op je gezond verstand. En weet dat wanneer je “heilig” in iets gelooft, de neiging tot zelf kritisch nadenken veel minder groot is. Oppassen dus als je gelooft in een aanpak of model.
Peter ter Haak
N.B. Mag ik weten in welke methode of model jij geneigd bent te geloven?
Sorry, the comment form is closed at this time.